Je nieuwe valkje woont inmiddels een tijdje bij je en alles lijkt gelukkig prima te gaan. Totdat rond een jaar dat lieve kleintje ineens in een pitbull lijkt te veranderen. Dat is precies de tijd waarna veel nieuwe eigenaren twijfelen om hun valkparkiet te herplaatsen. Vooral mannen worden veel herplaatst aangezien die veel herrie beginnen te maken. Ze kunnen beginnen te bijten en ze zijn opeens niet meer zo leuk als ze voorheen waren. Je lijkt er niets meer mee te kunnen; ze luisteren niet, gaan de kooi niet meer in en noem maar op. Wat is er toch aan de hand? En vooral: komt dit ooit nog goed? Want zo is hij echt niet meer zo leuk. Het is een een beetje te vergelijken met tieners. De hormonen gaan opspelen en ze weten zich met zichzelf geen raad. Bij vogels is het net zo. De hormonenhuishouding wordt op zijn kop gezet waardoor er een verandering in het gedrag plaats gaat vinden. Kortom, hij wordt volwassen. Hij gaat grenzen verleggen en kijkt tot hoever hij kan gaan.
Hoe ga je hiermee om? Wees vooral consequent naar de vogel toe. Geef niet toe, negeer het gedrag, hoe moeilijk dit ook is. Het opvoeden en tam maken begint eigenlijk weer van voor af aan. Wanneer de valk in je hand begint te bijten kan je een vuist maken zodat ze geen houvast hebben en eventueel een (dunne) handschoen aantrekken. Overweeg een strafkooi waar je ze in kan plaatsen tot het gedrag over is. Zet ze niet voor straf in de eigen kooi. Dit moet een veilige en vertrouwde haven blijven. Prijs daarnaast ook goed gedrag. Gelukkig gaat het puberende gedrag uiteindelijk over, maar het kost een lange adem. Op een dag denk je: ‘Hé, vandaag was het weer mijn eigen lieve birdie hoe ik hem altijd gekend heb‘.
Hormoonwisseling
Die hormonen bij onze gevleugelde vriendjes die willen wat. Zijn het de mannen niet die in de puberteit komen dan zijn het de poppen wel die eitjes gaan leggen. Het kan dat poppen zo broeds worden dat ze continu eitjes blijven leggen. Dit komt voornamelijk voor bij poppen die in een huiskamer worden gehouden. Het begint met op een willekeurige plek met kippetje zitten. Daarna kiezen ze kiezen wel vaak hetzelfde plekje uit. Ze gaan in platte houding met hun kont omhoog liggen en maken een kirrend geluid. Hoor je dat, dan weet je hoe laat het is.
Broedsheid kan op de volgende manieren bij zowel bij mannen als poppen op de volgende manieren zoveel mogelijk worden voorkomen:
- Beperk badjes, groenvoer en eivoer
- Beperk daglicht
- Geef geen spiegeltjes
- Aai je valkje niet over de rug aangezien dit een erogene zone is
- Biedt geen huisjes, tentjes of andere schuilplaatsen (zoals dozen en boomtunnels) aan. Dit is onnatuurlijk en ongeschikt speelgoed
- Door een rooster onderin de kooi te plaatsen. Puur omdat dit niet lekker zit
Indien ze toch eitjes leggen kan je deze het beste laten liggen en niet weghalen. Laat ze hun cyclus afmaken totdat ze het zelf zat worden. Dit voorkomt dat ze blijven leggen en ze daardoor uitgeput raken. Zorg dat er goede voeding aanwezig is. Vooral extra calcium is nu erg belangrijk.
Blijven er eitjes komen of raakt de pop duidelijk verzwakt dan is er een mogelijkheid om een implantaat te plaatsen. Voorheen werd er veel met een soort prikpil gewerkt, maar tegenwoordig wordt er meestal een staafje onderhuids geplaatst. Dit staafje bevat de werkzame stof desloreline. Dit middel zorgt ervoor dat de productie van de voortplantingshormonen (testosteron en oestrogeen) wordt gestopt. De werking ervan is geheel afhankelijk van de vogel, maar zal meestal tussen de 6 à 9 maanden zijn. Het implantaat lost vanzelf op dus hoeft niet verwijderd te worden. Dit middel kan ook bij mannen worden gebruikt, maar is een stuk minder gebruikelijk.
Ingebracht implantaat (bij vinger)